17 kwietnia 2013

Zapiekane jabłka pod ciastem francuskim z karmelem, orzechami i rodzynkami

Składniki:

3 jabłka
1-1,5 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 laska cynamonowa
3 goździki
starta skórka z pomarańczy
pół laski wanilii
garść: migdałów, orzechów laskowych i włoskich
garść rodzynek
paczka ciasta francuskiego ze sklepu
1 czubata łyżka masła
sok z połówki pomarańczy
sok z połówki cytryny



Do garnka wlać wodę, dodać cukier i wszystkie przyprawy: goździki, cynamon, skórkę z pomarańcza, ziarenka wanilii. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w 5 mm plastry. Dodać do gotującego się syropu i obgotować 2-3 min (najlepiej dodawać partiami, nie wszystkie na raz). Obgotowane jabłka wykładać na dno naczynia żaroodpornego. 





Orzechy i migdały grubo posiekać i uprażyć na patelni. posypać nimi pierwszą warstwę ułożonych jabłek, następnie na to wyłożyć drugą warstwę jabłek.Posypać rodzynkami.





Z pozostałego syropu zrobić pomarańczowy karmel- w tym celu dodać sok z połówki pomarańczy i cytryny. Garnek postawić na duży gaz i odparować wodę, aż syrop zgęstnieje i nabierze złocistego koloru. Na koniec dodać masło i wymieszać. Karmel wylać na ułożone w naczyniu jabłka. Gdy jabłka i karmel ostygną, całość przykryć ciastem francuskim. Aby po upieczeniu ciasto ładnie się błyszczało, posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem. Można też dodatkowo posypać cukrem.



Piec w temperaturze 180*C przez około 20-25 min (aż ciasto ładnie się zarumieni. Wykładać łopatką na talerzyki. Jabłka mogą jeszcze puścić trochę soku, który można potraktować jako polewę. Gorąca tarta świetnie smakuje z zimnymi lodami waniliowymi.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz