14 kwietnia 2013

Domowa wędlina - pieczona karkówka

Czytając etykiety ze składem wędlin w sklepach włos może się zjeżyć na głowie... Coraz trudniej są dostępne pyszne wędliny przyrządzane w tradycyjny sposób jak za dawnych lat... wędliny bez żadnych chemicznych konserwantów, polepszaczy smaku itp... Sposobem może być przyrządzenie własnej wędliny w domu- wykorzystując karkówkę lub schab... marynując mięso przez co najmniej kilkanaście godzin możemy się delektować jego smakiem bez obaw. Najlepiej smakuje na świeżo upieczonym domowym chlebku! :)

Składniki:

1kg karkówki
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
kilka ziarenek: pieprzu, kolendry, jałowca, ziela angielskiego
2 listki laurowe
łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku



Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce z olejem wymieszać sól, czosnek i wszystkie przyprawy (przyprawy ziarniste wraz z liśćmi laurowymi utrzeć w moździerzu). Mięso dokładnie natrzeć otrzymaną mieszanką. Związać ściśle sznurkiem i zostawić przykryte folią na (co najmniej) 12 godzin w lodówce. Następnego dnia karkówkę włożyć do rękawa do pieczenia, dodać około pół szklanki wody i piec w 180*C przez około 1h. Po tym czasie rękaw rozciąć, polać karkówkę powstałym sosem i podpiec przez kolejne 15-20 min aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Usunąć sznurek i kroić na zimno ostrym nożem lub krajalnicą.





Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz