10 kwietnia 2013

Faszerowana kaczka


Wyśmienita kaczka, wspaniałe danie na odświętny obiad dla całej rodziny. 

Składniki:


1 kaczka (2,5 kg)
0,4-0,5 kg wątróbki drobiowej
2 średniej wielkości jabłka
garść suszonej żurawiny
1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
tymianek
majeranek
sól
pieprz

Dzień wcześniej kaczkę umyć, oczyścić i wyluzować z kości (wyluzowane części można zostawić do ugotowania rosołu). Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz ziołami: majerankiem i tymiankiem. Odstawić do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki.
Farsz: surową wątróbkę pokroić w drobną kostkę. Jabłka umyć, obrać i pokroić w 1,5 cm kawałki. Kaszę gryczaną ugotować. Wszystkie składniki wymieszać, dodać żurawinę. Doprawić solą, pieprzem oraz sporą garścią tymianku (najlepiej świeżego).
Kaczkę zszyć od strony szyi. Nałożyć farsz i dokładnie zaszyć z drugiej strony. Włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki i podlać bulionem drobiowym lub warzywnym. Piec pod przykryciem w temperaturze 200*C przez około 2 godziny. Na ostatnie pół godziny pieczenia naczynie odkryć, aby skóra mogła się ładnie przypiec. Po upieczeniu odstawić na 20 min przed samym podaniem.

Kaczka bardzo dobrze smakuje z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną. Dobrym dodatkiem jest także czerwona kapusta uduszona z jabłkami oraz konfiturą z żurawiny lub borówki.



Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz