10 kwietnia 2013

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym



Danie dla każdego amatora słodko-kwaśnych smaków. Szybkie, smaczne i tylko ze świeżych składników - zdecydowanie lepsze od gotowych sosów w słoiku czy proszku. Poniżej mój własny przepis, ale zachęcam do eksperymentowania i dodania składników według własnego gustu :) Na pewno dobrze będą się komponować takie dodatki jak kiełki bambusa, kukurydza, grzyby mun… nie bójcie się improwizować! :)


Składniki:


0,7 kg mięsa z kurczaka (filety z piersi lub z udek)

0,4 kg ananasa (użyłam świeżego, można również wykorzystać ananasa z puszki)
2 średnie marchewki
2 gałązki selera naciowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
niecała szklanka zielonej fasolki szparagowej (użyłam tej z mrożonki)
łyżeczka imbiru
łyżeczka mielonej kolendry
sól
pieprz
olej lub oliwa
ocet balsamiczny
ocet jabłkowy
cukier
mąka ziemniaczana
świeża natka kolendry
Mięso umyć i pokroić w większe kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, imbirem oraz zmieloną kolendrą. Dodać 2 łyżki oliwy, łyżkę octu balsamicznego i odstawić na chwilę.
W tym czasie pokroić cebulę w piórka, marchewkę w wąskie i długie słupki, seler i ananasa w cząstki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, po chwili dodać czosnek, marchewkę, fasolkę i seler. Na osobnej patelni podsmażyć mięso, które następnie dodać do warzyw. Patelnię po mięsie zalać wodą (około pół szklanki) i podgrzać, aż wszystkie przyprawy z podsmażanego wcześniej mięsa odejdą od dna. Dolać do warzyw z mięsem. Potrawkę przykryć i dusić przez 5 min, dodać ananasa. Doprawić solą i pieprzem. Po kolejnych 5 min dodać łyżkę octu balsamicznego i octu jabłkowego. Ilość octu zależy od naszego własnego smaku. Dodać 1-1,5 łyżeczki cukru dla zrównoważenia smaku. Kiedy całość będzie już odpowiednio doprawiona, zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnej wody. Zagotować i wyłączyć. Na koniec dodać garść posiekanej kolendry.

Potrawkę podawać z ryżem i świeżą sałatką. U mnie sałata lodowa ze świeżą nacią selera oraz ananasem, skropiona octem balsamicznym i doprawiona zmieloną chilli.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz