17 kwietnia 2013

Szpinakowe naleśniki z warzywnym farszem i sosem czosnkowym

Pyszne naleśniki ze szpinakiem, do których pasuje cała masa różnych farszy: brokułowy z twarożkiem, warzywny lub z kurczakiem... co kto woli! Bez względu na to, na jaki farsz się zdecyduję...jak naleśniki szpinakowe, to tylko z sosem czosnkowym! :)


Składniki na ciasto:

200 g rozdrobnionego szpinaku
2 jajka
ok. 200 g mąki
woda pół na pół z mlekiem
łyżka oleju lub oliwy
sól i pieprz do smaku

Z powyższych składników zmiksować ciasto naleśnikowe, dodając tyle mąki i płynów, aby ciasto miało konsystencję śmietanki. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (olej został już dodany do ciasta). Z podanej porcji wychodzi około 9-10 naleśników.




Składniki na farsz warzywny:

1/2 białej rzodkwi
2 marchewki
1 cebula
1 słodka gruszka
50 g sera pleśniowego
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
świeże zioła: tymianek, bazylia
opcjonalnie: ocet balsamiczny

Warzywa obrać i umyć. Poszatkować na małe kawałki. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać poszatkowaną marchew i rzodkiew. Podsmażać/dusić aż trochę zmięknie (może pozostać lekko chrupiąca). Dodać poszatkowaną gruszkę i pokruszony ser pleśniowy. Mieszać aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Ja dodałam również około 2 łyżek octu balsamicznego. Na koniec wsypać posiekane zioła.





Składniki na sos czosnkowy:

100 g śmietankowego serka twarogowego (najlepszy "mój ulubiony")
jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
sól pieprz

Serek rozmieszać z jogurtem do żądanej konsystencji. Dodać posiekany lub wyciśnięty w prasce czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekanych świeżych ziół.



Przed podaniem naleśniki odgrzewam na patelni z masłem- uwielbiam podsmażane naleśniki na maśle i tą chrupiącą skorupkę która się tworzy z wierzchu! :)



Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz