14 kwietnia 2013

Rolada ze schabu

Składniki:

2kg schabu bez kości
1 filet z piersi kurczaka
500g wołowego mięsa mielonego
1 duża marchewka
1 łodyga selera naciowego
pęczek natki pietruszki
4 łyżki oleju
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
1 opakowanie majeranku
łyżka mąki i masła do sosu
śmietana


Kawałek schabu umyć i rozciąć tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Jeśli przy rozcinaniu zrobią się dziury, to ściąć trochę mięsa z najgrubszych miejsc i "załatać". Mięso lekko rozbić tłuczkiem. od strony wewnętrznej natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i 1 łyżką majeranku.
Filety rozciąć i poukładać na środku schabu. Marchew pokroić i ułożyć obok razem z pietruszką.



Dodać pokrojoną nać selera. Wyłożyć mięso mielone pamiętając, by zostawić około 6-7 cm bez nadzienia. Za każdym razem, gdy dokładamy mięso, doprawić je solą i pieprzem. Roladę zwinąć (zgodnie z poniższym zdjęciem zwijamy od dołu do góry, aby pas bez farszu był na zewnątrz). Całość obwiązać sznurkiem. 



Roladę z zewnątrz posolić i popieprzyć, natrzeć olejem i grubo obsypać majerankiem ze wszystkich stron. Gotową włożyć do rękawa i piec w temperaturze 180*C przez około 1h. Po godzinie worek rozciąć od góry (uważając żeby się nie poparzyć parą z worka oraz żeby nie wylać powstałego sosu). Podpiekać przez kolejne 15-20 min. 



Po upieczeniu zdjąć sznurek i pokroić w plastry. Najlepiej robi się to, gdy mięso ostygnie. Wywar powstały podczas pieczenia zlać do garnuszka i zrobić sos dodając śmietanę rozrobioną z wodą i mąką. W razie potrzeby (jeśli byłby zbyt słony) dodać wody. Na koniec dodać łyżkę masła. 




Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz